Dorsz po mniszkowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1) filetujemy dorsza kroimy w kostkę solimy. Następnie panierujemy w mące, jajku i bułce i smażymy na oleju.
2) Obieramy warzywa, trzemy na tarce. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler podsmażamy na oleju, po ok 5 minutach wsypujemy do garnka i zalewamy gorącą wodą, dodajemy kostkę rosołową.
3) Podsmażamy cebulkę i paprykę na patelni i dodajemy za kilka minut, kiedy warzywa w garnku będą na w pół miękkie.
4)gotujemy aż warzywa będą miękkie, dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego. Wlewamy śmietanę tak, aby sos zgęstniał. Doprawiamy przyprawami do smaku.
5) Podajemy na głębokich talerzach z przygotowaną wcześniej rybą.
Smacznego ;)
Komentarze