Dorsz pod serowo-cebulową pierzynką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Chciałam trochę urozmaicić danie rybne,efekt jest powalający,smak cebuli w tle dodaje całości niepowtarzalnego smaku.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg filetów z dorsza
    2 duże cebule
    25 dkg sera żółtego
    bułka tarta
    masło
    2 jajka
    pieprz
    przyprawa uniwersalna

Dorsz pod serowo-cebulową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z dorsza przekrawamy na pół (ja miałam już odmrożone),posypujemy pieprzem i przyprawą uniwersalną.
    2.Jajka roztrzepujemy.Na patelni roztapiamy masło.Kawałki ryby moczymy w jajku potem obtaczamy w bułce tartej.Smażymy na małym ogniu na rumiano z obu stron.
    3.Cebulkę kroimy w kosteczkę,lekko podsmażamy.Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    4.Na kawałki usmażonego dorsza nakładamy warstwę cebulki,na to posypujemy starty ser.Na chwilę wkładamy do mikrofalówki,aby ser się roztopił.Można podawać z chlebem lub ziemniakami.

Porady

Najlepiej smakuje gdy lekko przestygnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy