Dorsz w cieście i owsiance

0 (0 ocen)

Pyszny dorsz w chrupiącym cieście, obtoczony w mielonej owsiance. Smakuje rewelacyjnie.

Składniki:

  • - dorsz bez skóry - 2 płaty
    - sól - 1 łyżka
    - pieprz - 1/2 łyżeczki
    - sok z cytryny - 1 łyżka
    - zioła prowansalskie - 1 łyżka
    - zmielona owsianka - 4 łyżki
    - bułka tarta - 2 łyżki
    - olej do smażenia

    Ciasto:
    - mąka - 150 g.
    - jaja - 2 szt.
    - mleko - 300 ml.
    - olej - 1 łyżka
    - sól - 1 szczypta

Dorsz w cieście i owsiance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki zmiksować. Odstawić.

    Dorsza pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą, pieprzem, ziołami i skropić cytryną.
    Kawałki ryby zanurzyć w cieście. Następnie obtoczyć w wymieszanej owsiance z bułką tartą. Smażyć na złoto na rozgrzanym oleju.

Porady

Najlepiej ryba smakuje z dodatkiem surówki z kapusty kiszonej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy