Filety z dorsza można również wykorzystać do przygotowania pysznej, dietetycznej galaretki, smakuje na każde okazje i na co dzień............SMACZNEGO!!!
1 godz. 30 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
filety dorsza bez skóry 2 duże sztuki, wywar z włoszczyzny 1, 5 litra, sól 3/4 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, przyprawa w płynie 1/2 łyżeczki, jajka na twardo 3 sztuki, groszek konserwowy 1/2 puszki, marchew ugotowana 2 sztuki średnie, natka pietruszki 1/2 pęczka, żelatyna na 1,5 litra
Dorsz w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.świeże nie mrożone filety z dorsza bez skóry dokładnie opłukać, włożyć do garnka, wlać wywar z włoszczyzny (wykorzystałam z warzyw do sałatki jarzynowej i zostawiłam dwie marchewki) i doprowadzić do zagotowania
następnie zmniejszyć ogień i tylko aby wywar "pykał" gotować rybę z 15 minut, w wywarze zostawić do przestudzenia
2.filety w kawałkach układać w miseczkach, szklankach, dodać jajka na twardo, groszek zielony, marchewkę, pieprz mielony, natkę pietruszki
3.do wywaru wsypać żelatynę i mieszać do rozpuszczenia żelatyny lekko podgrzać, nie zagotować, do smaku przyprawić solą, przyprawą w płynie
4.wywar wlać do porcji ryb, zamieszać łyżeczką i schować do lodówki najlepiej na całą noc, podawać z cytryną
Komentarze