Dorsz w miodowym sosie

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Odkąd teść podarował mi parowar odblokowałam się rybnie. Pomaga też coraz ciekawsza oferta rybna od Lidla, tym bardziej, że w mojej okolicy nie ma sensownego sklepu rybnego. Dziś jednak będzie przepis na rybę z patelni, a nie z parowara. Trochę mniej zdrowa, ale wspaniała i błyskawiczna alternatywa.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *30-40 dag polędwicy z dorsza
    *2 marchewki, obrane i pokrojone w plastry
    *1 łyżeczka oleju kokosowego
    *1 łyżka miodu
    *2 łyżki sosu sojowego
    *odrobina soli
    *odrobina czerwonej ostrej papryki w proszku
    *szczypta ziaren sezamu
    *pół szklanki kuskusu, przygotowanego według przepisu na opakowaniu

Dorsz w miodowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę kroimy na spore kawałki. Olej, sos sojowy, miód, sól i paprykę mieszamy i wylewamy na rozgrzaną patelnię. po chwili dodajemy marchew i na małym ogniu, pod przykryciem, dusimy ją przez 5 minut. Odkrywamy patelnię, dodajemy sezam i mieszamy. Po chwili dodajemy rybę i smażymy przez kilka minut na każdą ze stron. Możemy pod koniec smażenia przykryć patelnię na dwie minut. Rybę podajemy na kuskusie razem z sosem.

Komentarze

Podobne przepisy