Dorsz z bananem (Bacalhau com banana)

0 (0 ocen)

  • 40 min

W zasadzie zrobiliśmy naszą wersję popularnej na Maderze Espada com banana. U nas ryba jest niedostępna, a warto posmakować połączenia ryby z bananem.

  • 40 min

Składniki:

  • 500 g filetu z dorsza
    2 banany
    50 ml oleju
    2 ząbki czosnku
    2 jajka
    mąka
    50-70 ml wody
    suszona bazylia
    olej do smażenia
    sól

Dorsz z bananem (bacalhau com banana) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bacalhau com banana 1. Dorsza płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy wzdłuż na pół.

    Olej mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, do smaku doprawiamy solą. Tak przygotowaną oliwą nacieramy filety.

    Jajka, mąkę i wodę mieszamy na jednolitą masę (ma być gęsta). Do smaku doprawiamy solą.

    Filety zanurzamy w cieście i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Przekładamy na blaszkę do pieczenia.

    Na filetach układamy obrane banany pokrojone w krążki, oprószamy suszoną bazylią.

    Całość zapiekamy 20 min w temperaturze 200°C.

Komentarze

Podobne przepisy