Dorsz z frytkami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób

Lubimy taką rybkę z frytkami, czujemy się jak na wakacjach ;)

  • 40 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 1 duży filet lub 2 mniejsze z dorsza bałtyckiego
    łyżka soku z cytryny, sól, pieprz mielony
    1 duże rozbełtane jajko do obtoczenia
    panierka mąka wymieszana 1/1 z bułką tartą
    olej do smażenia
    na frytki:
    4 ziemniaki pokrojone w cienkie słupki + olej do głębokiego smażenia

Dorsz z frytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta opłukać, oczyścić z łusek, pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, odstawić na chwilę.
    W tym czasie przygotować ziemniaki na frytki, rozgrzać olej i powoli smażyć je do zrumienienia.
    Rybę obtoczyć w jajku, później w panierce, również usmażyć.
    Podać prosto z patelni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy