Lubimy taką rybkę z frytkami, czujemy się jak na wakacjach ;)
40 min
Dla 2 osób
Składniki:
1 duży filet lub 2 mniejsze z dorsza bałtyckiego
łyżka soku z cytryny, sól, pieprz mielony
1 duże rozbełtane jajko do obtoczenia
panierka mąka wymieszana 1/1 z bułką tartą
olej do smażenia
na frytki:
4 ziemniaki pokrojone w cienkie słupki + olej do głębokiego smażenia
Dorsz z frytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta opłukać, oczyścić z łusek, pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, odstawić na chwilę.
W tym czasie przygotować ziemniaki na frytki, rozgrzać olej i powoli smażyć je do zrumienienia.
Rybę obtoczyć w jajku, później w panierce, również usmażyć.
Podać prosto z patelni.
Komentarze