Polacy jedzą za mało ryb. Dlatego przedstawiam Wam przepis na pyszną, delikatną i sycącą potrawę z rybą. Powstała tak naprawdę z tego co miałam w lodówce. Jest pełna witamin, białka i smaku.
40 min
Składniki:
400 g fileta z dorsza
Łyżka soku z cytryny
Ząbek czosnku
½ łyżeczki imbiru
Cebula
Marchewka
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 garście jarmużu
Puszka białej fasoli
Sól, pieprz
Olej rzepakowy
Dorsz z jarmużem i białą fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, sól, pieprz, paprykę słodką wymieszaj razem. Dorsza umyj, pozbądź się ewentualnych ości i natrzyj mieszanką ziołową. Odstaw na bok.
Cebulę i marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Olej rozgrzej na patelni i usmaż warzywa na półtwardo. Następnie dodaj pokrojony drobno jarmuż i duś ok 5 minut. Na koniec wsyp odsączoną białą fasolę. Dorsza usmaż na lekko natłuszczonej patelni.
Komentarze