Dorsz z jarzynami

0 (0 ocen)

Wspaniałe danie dla tych, którzy lubią kuchnię śródziemnomorską.

Składniki:

  • 700 g filetów z dorsza,
    300 g porów (tylko białych części),
    200 g świeżych pomidorów,
    125 ml śmietany 18-22%,
    1 łyżka soku z cytryny,
    1 łyżka mąki,
    50 ml oleju,
    cukier,
    sól,
    pieprz.

Dorsz z jarzynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w cząstki. Pory czyścimy i kroimy w krążki. Filety kroimy na kawałki, oprószamy solą i mąką.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy połowę oleju i smażymy rybę z obu stron na złoty kolor. Rybę zdejmujemy, dolewamy resztę oleju i wkładamy na patelnię pokrojone pory. Gdy będą miękkie dodajemy pomidory i dusimy razem kilka minut.
  • 3. Następnie dolewamy śmietanę, sok z cytryny oraz przyprawy i mieszamy. Na koniec dodajemy rybę i dusimy razem na małym ogniu przez 5 minut. Przed podaniem możemy ewentualnie posypać świeżą posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy