Wspaniałe danie dla tych, którzy lubią kuchnię śródziemnomorską.
Składniki:
700 g filetów z dorsza,
300 g porów (tylko białych części),
200 g świeżych pomidorów,
125 ml śmietany 18-22%,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżka mąki,
50 ml oleju,
cukier,
sól,
pieprz.
Dorsz z jarzynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w cząstki. Pory czyścimy i kroimy w krążki. Filety kroimy na kawałki, oprószamy solą i mąką.
2.Na patelni rozgrzewamy połowę oleju i smażymy rybę z obu stron na złoty kolor. Rybę zdejmujemy, dolewamy resztę oleju i wkładamy na patelnię pokrojone pory. Gdy będą miękkie dodajemy pomidory i dusimy razem kilka minut.
3.Następnie dolewamy śmietanę, sok z cytryny oraz przyprawy i mieszamy. Na koniec dodajemy rybę i dusimy razem na małym ogniu przez 5 minut. Przed podaniem możemy ewentualnie posypać świeżą posiekaną natką pietruszki.
Komentarze