CIASTO PIANA MURZYNKA

0 (0 ocen)

  • 50 min

Dostałam przepis od koleżanki i nie żałuję ciasto jest naprawdę ciekawe i smaczne

  • 50 min

Składniki:

  • CIASTO:
    1 szklanka maku
    1 szklanka wiórek kokosowych
    3 jajka
    3 białka
    6 łyżek cukru
    płaska łyżeczka sody

    MASA:
    3 żółtka
    1 budyń waniliowy
    1 i 1/4 szklanki mleka
    2 łyżeczki mąki pszennej
    3 łyżki cukru

    PONADTO:
    50 ml wódki
    paczka okrągłych biszkoptów
    gotowa polewa czekoladowa
    kostka masła

Ciasto piana murzynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Białka ubić z cukrem dodać żółtka i chwilę miksować dodać mak, wiórka kokosowe oraz sodę i całość dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do małej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 170 st. C przez 40 minut. Upieczone i ostudzone ciasto przekroić na pół.

    MASA: Wszystkie składniki wymieszać w 1/4 szklance mleka, resztę mleka zagotować wlać rozrobioną masę zdjąć z ognia i ostudzić i utrzeć z masłem. Jedną część placka posmarować połową masy i przełożyć drugim plackiem i posmarować pozostałą masą. Na wierzchu ułożyć namoczone w wódce biszkopty i polać polewą czekoladową.

Komentarze

Podobne przepisy