DROBIOWA GALARETA

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przystawka na zimno na każdą imprezę

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 udka kurze
    4 marchwie
    puszka groszku
    1 pietruszka
    selera kawałek
    1 cebula
    sól morska z pieprzem
    3 litry wody
    3 łyżki żelatyny
    2 liście laurowe
    3 ziela angielskie

Drobiowa galareta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka myjemy,wrzucamy do wody, dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, selera, cebulę.Wrzucamy ziele angielskie, i listki laurowe.Gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy do miękkosci mięsa. Wyjmujemy mięso, studzimy. Z rosołu wyciągamy marchew, resztę przecedzamy. Rozpuszczamy żelatynę w pól szklanki wywaru, dodajemy do rosołu, gotujemy przez ok 15 minut.. Marchew kroimy w krążki, układamy na dnie małej salaterki lub szklaneczki, na to wysypujemy warstwę zielonego groszku. Mięso obieramy, wykładamy na groszek, zalewamy rosołem. Odstawiamy do stężenia. Przed podaniem pojemnik oblewamy gorącą wodą, odwracamy do góry dnem na talerz, podajemy.

Komentarze

Podobne przepisy