Drobiowe curry z ryżem i jogurtowym sosem czosnkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Polanie gorącej potrawki curry chłodnym sosem czosnkowym okazało się strzałem w dziesiątkę. Danie jest bardzo aromatyczne, sycące i rozgrzewające.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 4 woreczki ryżu
    2 filety z kurczaka
    2 papryki czerwone
    1 cebula
    200g pieczarek
    1 puszka pomidorów
    1-2 łyżeczki curry
    sól, pieprz

    Sos czosnkowy:
    300 ml jogurtu greckiego
    3 ząbki czosnku
    4 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz

Drobiowe curry z ryżem i jogurtowym sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Filety, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w plastry. Na rozgrzanym oleju podsmażamy fileta do zarumienienia, następnie dodajemy warzywa, wlewamy pomidory, sól, pieprz i curry (1-2 łyżeczki w zależności od preferencji).
  • 2. Przygotowujemy sos czosnkowy: jogurt łączymy z przeciśnietym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki, solą i pieprzem. Chłodzimy.
  • 3. Na talerz wykładamy ryż, drobiowe curry. Danie polewamy obficie sosem czosnkowym. Możemy udekorować posiekaną natką pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy