Drobiowe kąski z musztardowym dipem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Musztarda nie tylko po obiedzie. Może być świetnym dodatkiem do dań mięsnych lub ryb, podkreślając ich smak.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • filet z kurczaka - 1 szt.
    musztarda stołowa lub miodowa - 3 łyżki 
    mleko - 2 łyżki
    mąka - 1/2 szklanki
    bułka tarta do obtoczenia
    olej do smażenia 
    sól, pieprz
    Dip musztardowy:
    łagodna musztarda - 2 łyżki
    miód - 2 łyżki
    olej roślinny - 1 łyżka
    sok z cytryny - 1 łyżeczka
    gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki
    curry - 1/4 łyżeczki
    Dodatkowo: frytki lub ugotowane ziemniaki, ulubiona surówka

Drobiowe kąski z musztardowym dipem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet kurczaka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i pieprzem. Musztardę mieszamy z mlekiem. Kawałki kurczaka obtaczamy w mące, następnie w musztardzie z mlekiem, a na końcu w bułce tartej.
  • 2. Na rozgrzanym oleju smażymy kawałki kurczaka z obu stron do zrumienienia.
  • 3. Przygotowujemy dip: musztardę mieszamy z miodem, olejem i przyprawami, stopniowo dodając sok z cytryny. Mieszamy lub miksujemy aż sos będzie gładki.
  • 4. Kąski kurczaka podajemy z frytkami lub ugotowanymi ziemniakami oraz dipem i ulubioną surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy