Zwykłe kotlety drobiowe postanowiłam urozmaicić o kaszę, którą swego czasu dostałam. Ugotowana do miękkości, po usmażeniu była chrupka i ciekawa w smaku.
60 min
Składniki:
Na 10 kotlecików:
30dkg mielonego mięsa drobiowego
1 woreczek (100g) kaszy pszennej pęczak
100g sera żółtego w kawałku
1 jajko
1 cebula
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
ok 3 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
Drobiowe kotlety z kaszą pszenną pęczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotujemy do miękkości wg instrukcji na opakowaniu. Przestudzoną łączymy z mięsem, posiekaną drobno cebulą, pietruszką, jajkiem i serem. Doprawiamy solą i pieprzem, a na końcu dodajemy mąkę.
2.Tak przygotowaną masę nakładamy łyżką na rozgrzany olej tworząc kotleciki o grubości ok 1cm. Smażymy na małym ogniu z dwóch stron. Podajemy z ulubioną sałatką.
Komentarze