Drobiowe kuleczki
Składniki:
- - mięso zmielone drobiowe: 60 dekagramów
- marchewka: 2 sztuki
- cebula: 1 sztuka
- Jajko: 1 sztuka
- bułka tarta: 5 łyżek
- sól, pieprz: 1 szczypta
- natka pietruszki: 0.5 pęczka
- koperek: 0.5 pęczka
- szczypiorek: 3 sztuki
- przyprawa kucharek: 1 szczypta
- bulion drobiowy z kostki: 1 litr
Drobiowe kuleczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Obrane marchewki wrzucić do gorącego bulionu, ugotować. Wyjąć, przestudzone pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać, zieleninę opłukać, posiekać. Mięso włożyć do miski. Wbić jajko, wsypać bułkę, dodać pokrojoną marchewkę, cebulę i zieleninę. Przyprawić, dolać 4 lzki zimnej wody i wyrobić.
-
2.
uformować kulki
-
3.
wrzucić kuleczki do wrzącego bulionu z ugotowanych marchewek, gotować na małym ogniu ok.20-30 minut, kuleczki wyjmować lyżką cedzakową.
Komentarze