Zaskakują nie tylko wyglądem ale przede wszystkim smakiem:)
60 min
Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
400 g pieczarek
2 cebule
250 g żółtego sera
pęczek szczypiorku
przyprawy do smaku: przyprawa do kurczaka, pieprz, sól, papryka słodka, bazylia, oregano
dodatkowo: foremki do muffinek
Drobiowe muffiny z pieczarkowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podsmażamy je na patelni razem z cebulą, aż staną się miękkie. Doprawiamy do smaku przyprawami. Szczypiorek kroimy drobno i dodajemy do podsmażonych pieczarek. Połowę sera ścieramy na tarce i dodajemy do farszu. Smażymy tak długo, dopóki ser się nie rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia.
2.Filet z kurczaka dokładnie, myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki, powinno nam wyjść ok. 6 małych kawałków z podwójnego fileta. Następnie rozbijamy mięso tłuczkiem owiniętym w folię. Łączymy ze sobą wszystkie przyprawy, mieszamy, po czym posypujemy delikatnie mięso z obu stron.
3.Foremki do muffinek smarujemy olejem. Każdą foremką wykładamy mięsem tak by końce wystawały ponad formę. Układamy farsz. Nadzienie zakrywamy wystającymi końcami, formułując babeczki.
4.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy muffiny i posypujemy obficie startym serem. Pieczemy jeszcze ok. 5 minut do momentu rozpuszczenia się sera. Wyśmienicie smakują z frytkami i sałatką.
Komentarze