Drobiowe muffiny z pieczarkowym nadzieniem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zaskakują nie tylko wyglądem ale przede wszystkim smakiem:)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
    400 g pieczarek
    2 cebule
    250 g żółtego sera
    pęczek szczypiorku
    przyprawy do smaku: przyprawa do kurczaka, pieprz, sól, papryka słodka, bazylia, oregano
    dodatkowo: foremki do muffinek

Drobiowe muffiny z pieczarkowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drobiowe muffiny z pieczarkowym nadzieniem 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podsmażamy je na patelni razem z cebulą, aż staną się miękkie. Doprawiamy do smaku przyprawami. Szczypiorek kroimy drobno i dodajemy do podsmażonych pieczarek. Połowę sera ścieramy na tarce i dodajemy do farszu. Smażymy tak długo, dopóki ser się nie rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia.
  • Drobiowe muffiny z pieczarkowym nadzieniem 2. Filet z kurczaka dokładnie, myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki, powinno nam wyjść ok. 6 małych kawałków z podwójnego fileta. Następnie rozbijamy mięso tłuczkiem owiniętym w folię. Łączymy ze sobą wszystkie przyprawy, mieszamy, po czym posypujemy delikatnie mięso z obu stron.
  • 3. Foremki do muffinek smarujemy olejem. Każdą foremką wykładamy mięsem tak by końce wystawały ponad formę. Układamy farsz. Nadzienie zakrywamy wystającymi końcami, formułując babeczki.
  • 4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy muffiny i posypujemy obficie startym serem. Pieczemy jeszcze ok. 5 minut do momentu rozpuszczenia się sera. Wyśmienicie smakują z frytkami i sałatką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy