Drobiowe " ośmiorniczki" w musztardzie

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kotlety drobiowe nie muszą być nudne :) Piersi z kurczaka pachnące musztardą w formie ośmiorniczek lub inaczej paluszków drobiowych do odrywania, są świetnym sposobem na rodzinny obiad :)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka bez polędwiczek
    250g musztardy stołowej
    2 łyżki sosu sojowego ( jasnego lub ciemnego)
    1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
    1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    sól, pieprz
    mąka pszenna do panierowania
    masło klarowane lub olej do smażenia

Drobiowe " ośmiorniczki" w musztardzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dokładnie umyć, osuszyć.
    Każdą pierś pociąć w paski, nie przecinając do końca mięsa.
  • 2. Musztardę wymieszać z przyprawami, zamarynować mięso.
    Odstawić na min. godzinę do lodówki. ( Można odstawić na noc)
  • 3. Mięso obtaczać w mącę pszennej, smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z obu stron.
    Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy