Drobiowe piramidki z serem brie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Drób w naszym społeczeństwie odgrywa znaczną rolę. Jest najczęściej spożywanym mięsem przez naszych rodaków. Wielu może kojarzyć się z monotonnym jedzeniem, a to filety w panierce, pałki w przyprawach...Czasami warto więc zaszaleć, i zrobić coś po swojemu.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka (po 200 g)
    2 średniej wielkości ziemniaki
    2 duże pieczarki
    1 cebula
    ser brie (125 g)
    olej do smażenia
    sól, pieprz

Drobiowe piramidki z serem brie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, kroimy na talarki i obsmażamy na złoto z obu stron.

    Pieczarki czyścimy, kroimy na plasterki, oprószamy solą, lekko podsmażamy.

    Cebulę kroimy w piórka i szklimy na oliwie.

    Ser kroimy wzdłuż na pół.

    Filety z kurczaka, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie lekko rozbijamy, oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierz każdego układamy najpierw ziemniaki, następnie pieczarki, cebulę, a na końcu ser.

    Całość zapiekamy 25 min w temperaturze 180°C.

Komentarze

Podobne przepisy