Drobiowe placuszki z zieleniną

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo delikatne, pyszne placuszki. Mój ulubiony przepis.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ok. 400 g mięsa mielonego z indyka
    1 szt. duże jajko
    2 szt. cebuli
    3-4 ząbki czosnku
    3 łyżki majonezu
    3 łyżki mąki kukurydzianej
    sol, pieprz
    szczypta curry
    koperek, natka pietruszki
    olej do smażenia

Drobiowe placuszki z zieleniną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mielone mięso dać do miski. Dodać cebule startą na tarce o drobnych oczkach, czosnek zmiażdżony przez praskę, jajko, mąkę, majonez, drobno pokrojoną zieleninę. Przyprawić solą, pieprzem i curry. Dokładnie wymieszać.
  • Drobiowe placuszki z zieleniną. 2. 2. Na patelnie wlać olej, podgrzać. Nakładać łyżką nie wielką ilość masy, wyrównać (tak jak placki ziemniaczane). Smażyć z obu stron na złocisty kolor. Podawać na ciepło z ulubioną surówką, ale smaczne i na zimno na kanapkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy