Drobiowe roladki z sosem curry

0 (0 ocen)

  • 40 min

Prosto i smacznie ,trochę po polsku ,trochę orientalnie.

  • 40 min

Składniki:


  • podwójna pierś z kurczaka
    kilka pieczarek
    cebula
    łyżka masła
    majonez
    sól ,pieprz
    mozzarella (tarta)
    Sos:
    300 ml bulionu warzywnego
    2-3 szalotki
    curry
    kumin mielony
    pieprz
    opcjonalnie zagęstnik do jasnych sosów

Drobiowe roladki z sosem curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę ,oprószamy solą i podsmażamy na maśle. Odstawiamy do ostudzenia ,następnie mieszamy z serem ,doprawiamy pieprzem. Filety z kurczaka rozbijamy ,oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Jedną stronę kotleta cienko smarujemy majonezem ,wykładamy farsz pieczarkowy ,zwijamy ,każdą z osobna zawijamy w folię aluminiową i zapiekamy przez 30min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.
    W tym czasie przygotowujemy sos. Szalotki drobno siekamy ,podsmażamy na maśle ,jak tylko się zeszklą zalewamy bulionem i gotujemy. Dodajemy curry ,kumin (ilość zależna od preferencji) i doprawiamy do smaku pieprzem. Sos redukujemy do ulubionej gęstości. Można też zastosować zagęstnik do sosów. Roladki podajemy z sosem curry i kaszą kus kus.

Komentarze

Podobne przepisy