Drobiowe siekane kotlety z papryką

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Siekane kotlety są fajną alternatywą dla zwykłych kotletów z drobiu. Dzięki temu, że samo mięso jest krojone w małe kawałki do masy można dodać rozmaite dodatki. Dziś proponuję czerwoną paprykę i szczypior. Ser nadaje kotlcikom fajnego, słonawego posmaku, a papryka świeżego warzywnego urozmaicenia.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -podwójny filet z kurczaka
    -150 g tartego żółtego sera
    -1/2 czerwonej papryki
    -1/2 pęczka szczypiorku
    -2 jajka
    -4 łyżki mąki pszennej
    -płaska łyżeczka słodkiej papryki
    -sól, pieprz
    -olej do smażenia

Drobiowe siekane kotlety z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka umyć i oczyścić, pokroić w nieduże, maksymalnie 1 centymetrowe kawałki. Oprószyć solą i pieprzem.
    Paprykę drobno pokroić, szczypior posiekać. Umieścić w misce. Dodać mięso, tarty żółty ser, jajka, mąkę i paprykę. Całość dokłądnie wymieszać.
    Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać masę i smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor.

Komentarze

Podobne przepisy