Drobiowe szaszłyki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Szybka w przygotowaniu, przekąska na gorąco.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 1 podwójna pierś z kurczaka
    - sól
    - bakłażan
    - cukinia
    - czerwona i żółta papryka

    Marynata: (przyprawy według gustu)
    - 2 łyżki słodkiej papryki
    - 1 łyżeczka curry
    - szczypta imbiru w proszku
    - oregano
    - suszona natka pietruszki
    - suszony koperek
    - suszona cebula
    - 1/2 szklanki oleju

Drobiowe szaszłyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Surowe szaszłyki 1. Pierś umyć obrać i pokroić w paski. Posolić.
    Bakłażan umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wyłożyć na sito i posypać solą. Odczekać chwilę, aż puszczą sok. Dołożyć umytą, obraną i pokrojona w kostkę cukinię i posolić. Papryki umyć i pokroić w większą kostkę.
  • Gotowe szaszłyki 2. Składniki na marynatę wymieszać. Polać nią mięso i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
    Na patyczki od szaszłyków nabijać mięso i warzywa na przemian. Do większej formy włożyć aluminiową tackę na grill i wlać około 1/2 szklanki wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 30 minut. Przełożyć na drugą stronę i piec dalej około 20/30 minut. Podawać z ketchupem lub ulubionym sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy