Drobiowo-grzybowy strogonow

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotuję razem z mamą Hanną, od której mam też ten przepis.

Składniki:

  • ● 50 dag pieczarek
    ● podwójny filet z kurczaka
    ● por
    ● 3 średnie cebule
    ● czerwona papryka
    ● ząbek czosnku
    ● pęczek koperku
    ● 2 szkl. ryżu
    ● 1/2 szkl. śmietany
    ● 1/2 szkl. mleka
    ● ok. 2 łyżek mąki
    ● 1/2 kostki margaryny
    ● przyprawy: bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, maggi, przyprawa uniwersalna, sól
    ● listki melisy lub mięty

Drobiowo-grzybowy strogonow - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki i cebule kroimy
    i smażymy na 4 łyżkach margaryny.
    Fileta kroimy w kostkę
    i smażymy w rondlu na 2 łyżkach
    margaryny.
  • 2. Dodajemy pieczarki z cebulą
    i resztę margaryny. Podlewa my wodą i chwilę dusimy.
    Wkładamy zmiażdżony czosnek
    i pokrojone paprykę i pora.
    Doprawiamy. Dusimy ok. 10
    minut. Zagęszczamy śmietaną
    wymieszaną z mlekiem i mąką.
  • 3. Ryż gotujemy na sypko
    w osolonej wodzie, osączamy.
    Razem z sosem wykładamy na
    talerz. Dekorujemy melisą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2011

Komentarze

Podobne przepisy