Drożdżowa baba wielkanocna.

0 (0 ocen)

Ozdobi każdy wielkanocny stół!

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    100g cukru
    1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
    100g miękkiego masła
    40g świeżych drożdży
    3 jaja + 2 żółtka
    szczypta soli
    1/2 szklanki letniego mleka
    rodzynki+skórka pomarańczowa - około 100g razem
    skórka starta z 1 cytryny
    Lukier:
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
    zielony barwnik spożywczy

Drożdżowa baba wielkanocna. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Drożdże rozkruszamy w letnim mleku. Wsypujemy 1/3 szklanki mąki. Całość mieszamy. Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rodzynki zalewamy na kwadrans gorącą wodą, po czym je odcedzamy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i solą na białą, puszystą masę. Wlewamy zaczyn. Dodajemy resztę mąki, miękkie masło i energicznie wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Teraz wrzucamy bakalie i skórkę z cytryny. Ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy i odstawiamy do wyrośnięcia na 40-60 minut. Potem pieczemy 30-40 minut w temperaturze 170C. Po wystudzeniu smarujemy lukrem.
  • 2. Lukier:
    Cukier puder ucieramy łyżeczką z sokiem i barwnikiem na lukier.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy