Drożdżowa babka przekładana marmoladą

0 (0 ocen)

Drożdżowa babka będzie idealną propozycją nie tylko jako deser. Z kubkiem mleka lub kawy może stanowić pyszne śniadanie.

Składniki:

  • 50 dag maki
    4 żółtka
    5 dag drożdży
    3/4 szkl cukru
    Cukier wanilinowy
    1 szkl śmietanki 30%
    1/2 kostki margaryny

    Marmolada
    Lukier
    Skórka pomarańczowa

Drożdżowa babka przekładana marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgrzaną śmietankę wymieszać z drożdżami, 1 łyżką cukru i mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić z resztą cukru i cukrem waniliowym, ostudzić.
  • 2. Mąkę przesypać do dużej miski, zrobić w niej wgłębienie, dodać żółtka, rozczyn, zarobić ciasto. Na koniec dodać margarynę i wyrobić.
  • 3. Gotowe ciasto przełożyć do foremki, wyrównać powierzchnię i pozostawić do wyrośnięcia.
    Babkę piec 50-60 min w 180stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu babkę wyjąć z formy i wystudzić.
  • 4. Wystudzone ciasto rozciąć ostrożnie na 3 krążki, posmarować je marmoladą i złożyć babkę. Wierzch polukrować i udekorować skórką pomarańczową.

Porady

Do lukru można dodać odrobinę kurkumy, wtedy lukier będzie żółty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy