Drożdżowa harmonijka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
W misce wymieszać mleko i roztrzepane jajka. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn) i cukrem, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na 2 części (3/5 i 2/5), do mniejszej części ciasta dodać kakao.
2.Jasne ciasto podzielić na 4 części, a ciemne na 3. Każdą rozwałkować na okrągłe placki.
3.Trzy placki ułożyć jeden na drugim: jasny, ciemny, jasny.
4.Zwinąć w harmonijkę i ułożyć w foremce keksowej.
5.Między przestrzenie ułożyć ciemne ciasto.
6.Pozostałe dwa ciasta białe i jedno ciemne zwinąć w harmonijkę (jak pierwszą warstwę) i ułożyć na ciemnym cieście. Odstawić do wyrośnięcia.
7.Posmarować mlekiem i piec ok. 1 godz. w temp. 180*C.
Komentarze