Drożdżowa harmonijka

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki
    50 g świeżych drożdży lub torebkę suchych
    3/4 szklanki cukru + 2 łyżki do rozczynu
    2 jajka
    200 ml ciepłego mleka
    1/2 łyżeczki soli
    70 g miękkiego masła lub margaryny
    2 łyżki kakao

Drożdżowa harmonijka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    W misce wymieszać mleko i roztrzepane jajka. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn) i cukrem, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na 2 części (3/5 i 2/5), do mniejszej części ciasta dodać kakao.
  • * 2. Jasne ciasto podzielić na 4 części, a ciemne na 3. Każdą rozwałkować na okrągłe placki.
  • * 3. Trzy placki ułożyć jeden na drugim: jasny, ciemny, jasny.
  • * 4. Zwinąć w harmonijkę i ułożyć w foremce keksowej.
  • * 5. Między przestrzenie ułożyć ciemne ciasto.
  • * 6. Pozostałe dwa ciasta białe i jedno ciemne zwinąć w harmonijkę (jak pierwszą warstwę) i ułożyć na ciemnym cieście. Odstawić do wyrośnięcia.
  • 7. Posmarować mlekiem i piec ok. 1 godz. w temp. 180*C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy