Drożdżowa tarta

0 (0 ocen)

Ilu kucharzy tyle pomysłów na tartę. Ta jest wyjątkowo prosta i smaczna. Córka gdy jej spróbowała zażyczyła sobie żebym ją codziennie piekła.

Składniki:

  • 2- 2i pół szklanki mąki
    3 dag drożdży
    niecała szklanka ciepłego mleka
    jajko
    odrobina soli
    łyżeczka cukru
    3 łyżki posiekanego koperku
    50g roztopionego masła
    dodatkowo:
    3 duże cebule
    2 parówki
    puszka kukurydzy konserwowej
    5 łyżek keczupu
    sól, pieprz, oregano, bazylia, czosnek granulowany

Drożdżowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce rozkruszamy drożdże dodajemy ciepłe mleko, sól, cukier, odstawiamy na kwadrans. Wlewamy masło, wbijamy jajko, dosypujemy koper i mąkę. Wyrabiamy dokładnie ciasto.
  • 2. Rozwałkowujemy na kształt formy , tak aby rogi były też zakryte.
  • 3. Keczup rozsmarowujemy na cieście.
  • 4. Cebulę siekamy drobno, podsmażamy na złoty kolor, doprawiamy dosyć mocno. Dosypujemy kukurydzę. Całość wykładamy na ciasto.
  • 5. Parówki tniemy w cienkie paski, układamy "ślimaka" na każdą porcję.
  • 6. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach.

Komentarze

Podobne przepisy