DROZDZOWE

0 (0 ocen)

  • 2 min

Przepis ten dostałam od swojej mamy a ona od babci , ciasto zawsze sie udaje i wszystkim smakuje

  • 2 min

Składniki:

  • 1 kg mąki + 3 łyzki
    10 dkg drozdzy
    1 kostka mangaryny
    4 łyzki oleju
    5 całych jaj
    5 zóltek
    1 szkl cukru + 2 łyzki
    3/4 szkl mleka
    10dkg rodzynek
    kruszonka
    20dkg mąki
    10dkg masła
    10dkg cukru
    dodatkowo
    cukier waniliowy do posypania

Drozdzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Beata z Brudzewa 1. drożdże rozrabiamy z dwiema łyżkami cukru
    mleko delikatnie podgrzewamy
    mangartnę + ojej rozpuszczamy
    5 całych jaj wbić do miski dodać 5 żółtek i szklankę cukru dobrze utrzepać potem dodać mąkę mleko drożdżę i na koncu mangartnę z olejem dobrze wyrobić dodać rodzynki i wyrabiać az ciasto bedzie odchodzić od reki przykryć ściereczką i odstawic do wyrośnięcia
    Kruszonka
    Do miski wsypać mąkę i cukier. Wlać roztopione i gorące masło.
    Zagnieść wszystko razem. Pokruszyć na ciasto.
    gdy ciasto wyrośnie włożyć je na blachę posypac kruszonka i piec około 50 min tem 180
    posypać cukrem waniliowym

Porady

na w ciasto można położyc owoce sezonowe lub z kompotu

Komentarze

Podobne przepisy