Drożdżowe bułeczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

pulchne i smaczne bułeczki

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kostki drożdży
    140 g cukru
    100 g masła lub palmy
    350 ml mleka
    1/2 kg mąki
    1 jajko
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli

Drożdżowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułeczki drożdżowe 1. Drożdże wymieszać z 20 g cukru. W garnku podgrzać 250 ml mleka z 80 g cukru, rozpuścić w nim drożdże. Do miski przesiać mąkę, wbić jajko, dodać 70 g cukru i i cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać przygotowane drożdże. Całość zagnieść na jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. z ciasta uformować 15 kulek i ciasno ułożyć je na blaszce, przykryć ściereczką i ponownie odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. W rondlu rozgrzać pozostałe masło, dodać resztę mleka i 20 g cukru, polać ciasto. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut w 180 stopniach.

Porady

Jeżeli chcemy, żeby bułeczki były mniej słodkie porcję cukru zmniejszamy do ok. 100 g

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy