Drożdżowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z 20 g cukru. W garnku podgrzać 250 ml mleka z 80 g cukru, rozpuścić w nim drożdże. Do miski przesiać mąkę, wbić jajko, dodać 70 g cukru i i cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać przygotowane drożdże. Całość zagnieść na jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. z ciasta uformować 15 kulek i ciasno ułożyć je na blaszce, przykryć ściereczką i ponownie odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. W rondlu rozgrzać pozostałe masło, dodać resztę mleka i 20 g cukru, polać ciasto. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut w 180 stopniach.
Porady
Jeżeli chcemy, żeby bułeczki były mniej słodkie porcję cukru zmniejszamy do ok. 100 g
Komentarze