Drożdżowe bułeczki z jabłkami

0 (0 ocen)

Pyszne i łatwe do zrobienia.

Składniki:

  • 0.5 kg. mąki
    4 dag. drożdży
    10.dag. masła
    10 dag. cukru
    1.opakowanie cukru waniliowego
    125 mln wody lub mleka
    3 jajka
    białko do posmarowania
    5 dag. rodzynek
    szczypta soli
    dowolny dżem

Drożdżowe bułeczki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozkruszyć drożdże do garnuszku i rozetrzeć 2 łyżeczkami cukru. Wsypać 2 łyżki mąki i rozprowadzić w wodzie lub mleku, by roszczyn uzyskał gęstość śmietany. Opruszyć go mąką. Odstawić w ciepłe miejsce.
    Pozostałą mąkę przesiać do dużej miski. Masło roztopić. Do pustego kubka wlać jajka. Lekko posolić i ubić z cukrem.
    W mące zrobić dołek i wlać masło, jajka, cukier waniliowy i dodać rozczyn jeśli poswoił swoją objętość. Wymieszać wszystko drewnianą łyżką, a później zagniatać ciasto ręką, aż przestanie się lepić do ręki (można podsypać trochę mąki). Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki.
    Odstawić ciasto na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
    Po godzinie przełożyć ciasto na stolnicę i formować kulki z ciasta. Na środek dać dżem i zawijać drożdżówki. Odstawić je na 20 min. do wyrośnięcia. Piec ok 35- 40 min. w temp.180°C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy