0.5 kg. mąki
4 dag. drożdży
10.dag. masła
10 dag. cukru
1.opakowanie cukru waniliowego
125 mln wody lub mleka
3 jajka
białko do posmarowania
5 dag. rodzynek
szczypta soli
dowolny dżem
Drożdżowe bułeczki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozkruszyć drożdże do garnuszku i rozetrzeć 2 łyżeczkami cukru. Wsypać 2 łyżki mąki i rozprowadzić w wodzie lub mleku, by roszczyn uzyskał gęstość śmietany. Opruszyć go mąką. Odstawić w ciepłe miejsce.
Pozostałą mąkę przesiać do dużej miski. Masło roztopić. Do pustego kubka wlać jajka. Lekko posolić i ubić z cukrem.
W mące zrobić dołek i wlać masło, jajka, cukier waniliowy i dodać rozczyn jeśli poswoił swoją objętość. Wymieszać wszystko drewnianą łyżką, a później zagniatać ciasto ręką, aż przestanie się lepić do ręki (można podsypać trochę mąki). Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki.
Odstawić ciasto na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
Po godzinie przełożyć ciasto na stolnicę i formować kulki z ciasta. Na środek dać dżem i zawijać drożdżówki. Odstawić je na 20 min. do wyrośnięcia. Piec ok 35- 40 min. w temp.180°C.
Komentarze