na blaszkę o wielkości 25x35 (może być trochę większa):
Składniki w temperaturze pokojowej:
40 g świeżych drożdży,
100 g cukru (osobom lubiącym słodsze ciasta polecam zwiększyć ilość przynajmniej do 150g, bo samo ciasto jest mało słodkie),
250 ml ciepłego mleka,
500 g mąki (u mnie trochę więcej),
3 jajka,
100 g stopionego, letniego masła
500 g czereśni plus łyżka mąki ziemniaczanej do obsypania owoców
Drożdzowe ciasto z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połowę ciepłego mleka wymieszać z łyżką mąki, pokruszonymi drożdżami i łyżeczką cukru, przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia (spienienia się drożdży). Jajka ubić na puszystą pianę z cukrem, dodać do przesianej mąki, wlać wyrośnięty rozczyn i resztę ciepłego mleka. Wyrabiać około 15 minut, pod koniec dodawać stopniowo stopione masło. Gdy tłuszcz się wchłonie, kulę ciasta przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (około 1 i 1/2 godziny). Wydrylowane czereśnie pokroić na połówki, wymieszać je z odrobiną mąki ziemniaczanej. Wyrośnięte ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto wysypać owoce i pozostawić na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach ok. 35-40 minut (do zarumienienia). Gotowe ciasto obficie posypać cukrem pudrem lub oblać lukrem.
Komentarze