Drożdżowe "eski"

0 (0 ocen)

Ciasteczka te piekłam już jakiś czas temu. Robiłam z 3/4 porcji, a i tak wyszło 5 dużych blaszek, więc są bardzo podzielne :) Można je śmiało przechowywać w pudełku dłuższy czas. Będą smakować tak dobrze jak po upieczeniu. Przepis dostałam od Teściowej.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej tortowej
    1 kostka margaryny (250g)
    250g smalcu
    80g drożdży świeżych
    4 żółtka
    2 łyżki octu
    ok 300ml śmietany 18%

    Ponadto cukier kryształ do posypania po wierzchu

Drożdżowe "eski" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać posiekaną margarynę oraz smalec i żółtka. Śmietanę rozmieszać z drożdżami. Siekając ciasto dodawać po odrobinie aż do całkowitego wykorzystania. Na końcu dodać ocet, posiekać i dobrze wyrobić.
  • Wałki na ciastka 2. Ciasto dzielimy na mniejsze części, które dłońmi formujemy na długie, cienkie wałki- ich grubość nie powinna przekraczać 8mm. Każdy wałek dzielimy na mniejsze- ok. 10-12cm.
  • Przed pieczeniem 3. Z małych wałeczków formujemy ciasteczka kształtem przypominające literę "S". Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając by zachować odstępy pomiędzy nimi. Posypujemy cukrem kryształem i pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku do zrumienienia (15-20 minut w zależności od grubości ciastek).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy