Drożdżowe gofry z szynką i warzywami

2 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Świetna alternatywa dla kanapki.
Pulchniutkie, drożdżowe gofry z dodatkami smakują wyjątkowo w towarzystwie keczupu.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 300 g mąki
    500 ml ciepłego mleka
    20 g drożdży
    100 g masła
    2 jaja
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka bazylii
    1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/3 łyżeczka soli

    PONADTO:

    100 g szynki
    100 g sera żółtego
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 zielonej papryki
    1/2 żółtej papryki

Drożdżowe gofry z szynką i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, solą, oregano, bazylią i proszkiem do pieczenia.

    Ciepłe mleko wymieszać z roztopionym masłem, jajkami i pokruszonymi drożdżami.

    Suche składniki połączyć z mokrymi, dokładnie mieszając.

    Ciasto odstawić na conajmniej 1 godzinę, by odpoczęło.

    Szynkę pokroić w kosteczkę.

    Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

    Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę.

    Do ciasta dodać szynkę, ser i pokrojoną paprykę, wymieszać.

    Wykładać po 2 łyżki ciasta na rozgrzaną gofrownicę, piec rumiane gofry.
    Podawać gorące z keczupem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy