Drożdżowe grzebyczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne, łatwe w przygotowaniu ciasteczka drożdżowe można je przygotować z kakao, makiem lub marmoladą albo serem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto
    - 70 dag mąki
    - 16 dag cukru
    - 5 dag drożdży
    - szczypta soli
    - 4 łyżeczki miodu
    - 3 jajka
    - 12 dag masła
    - 250 ml mleka

    Nadzienie
    - kakao
    - cukier puder
    - masa makowa
    - jajko do smarowania

Drożdżowe grzebyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowane ciasto 1. Ciasto - rozkruszamy drożdże do miski wsypujemy cukier. Następnie rozpuszczamy masło i studzimy. Letnie mleko wlewamy do drożdży i mieszamy aż się rozpuszczoną. Dodajemy mąkę, jajka i rozpuszczoną margarynę wyrabiamy jednolite ciasto. Odkładamy do podrośnięcia.
  • Ciasto posypujemy kakao i cukrem pudrem 2. Podrośnięte ciasto dzielimy na 4 część i rozwałkowujemy każdą część osobno na prostokąt połowę ciasta posypujemy cukrem pudrem i kakao, składamy na pół. Następnie połowę złożonego ciasta również posypujemy cukrem i kakao i składamy na pół.
  • Ciasto kroimy na paski 3. Złożone przygotowane ciasto kroimy na paski, jeden dłuższy bok każdego paska nacinamy w odstępach i lekko wyginamy.
  • Pieczemy na złoty kolor 4. Układamy na blaszkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 15 minut w temperaturze 190. (Tak postępujemy z resztą ciasta i zamiast kakao i cukru smarujemy masa makową lub marmolada.)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy