Drożdżowe jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko przelać do większego naczynia i lekko podgrzać. Dodać pokruszone drożdże i rozpuścić mieszając łyżką. Następnie wsypać cukier, cukier waniliowy, sól oraz wbić jajka i wszystko starannie wymieszać. Następnie stopniowo przesiewać mąkę. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Dodać do ciasta. Starannie łyżką wyrobić ciasto, aż pojawią się na cieście pęcherzyki powietrza. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
2.Na dużej blaszce wysmarowanej tłuszczem układać niewielkie placuszki. Przygotować posypkę. W misce wymieszać mąkę razem z cukrem oraz masłem.
3.Jagody wypłukać. Na każdą porcję ciasta nakładać jagody. Posypać cukrem waniliowym oraz posypką. Piec około 55 minut w temp. 155 stopni.
Komentarze