Drożdżowe koperty z truskawkami i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drozdze rozkruszamy,dodajemy łyżkę cukru,2 łyzki mleka i łyżkę mąki.Mieszamy i odstawiamy do wyrosnięcia,
Do zaczynu dodajemy stopniowo mleko,mąkę,cukier,jaja,kurkumę i na koniec masło.Wyrabiamy i odstawiamy do wyrosniecia na ok 40 minut.
Po tym czasie ciasto wykladamy na stolnice,podsypujemy mąką i rozwalkowujemy,kroimy ciasto w kwadraty.Po przekątnej nakladamy owoce,zlepiamy 2 przeciwległe rogi.Układamy na blaszce.
2.Kruszonka:skladniki rozcieramy widelcem lub w palcach,do uzyskania postaci grudek.
Bułki smarujemy mlekiem,posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika(16-stopni) na ok 30 minut.
Komentarze