Drożdżowe kwiatki z wędliną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzać żeby było letnie. Dodać drożdże, cukier i tyle mąki, żeby ciasto miało gęstość kwaśnej śmietany. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Następnie do miski dodać resztę mąki, olej, sól i ubite widelcem jajko. Ciasto dobrze wyrobić. Rozwałkować (na grubość ok. 2-4 mm.) i wycinać koła (trzeba dopasować wielkość koła do wielkości plasterka wędliny). Na kole ułożyć okrągły kawałek wędliny -lub dociąć ten sam rozmiar- przykryć drugim kołem, rozpłaszczyć i ponacinać
2. w 8 miejscach
3.Wywinąć każdy z rogów w przeciwną stronę i zlepić końce u dołu.
4.Posmarować żółtkiem zmieszanym z mlekiem i piec ok. 20-30 minut w 180 stopniach.
5.Wystudzone bułeczki można przed podaniem udekorować keczupem.
Komentarze