Drożdżowe kwiatki z wędliną

0 (0 ocen)

efektownie wyglądające bułeczki

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    1 szklanka mleka
    5 dag drożdży
    5 łyżek oleju
    1 łyżka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    1 jajko

    wędlina: salami, kiełbasa gruba, szynka lub mortadela

    1 żółtko+1 łyżka mleka (lub 1 jajko całe) do posmarowania wierzchu

Drożdżowe kwiatki z wędliną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krok 1 1. Mleko podgrzać żeby było letnie. Dodać drożdże, cukier i tyle mąki, żeby ciasto miało gęstość kwaśnej śmietany. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce
    do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Następnie do miski dodać resztę mąki, olej, sól i ubite widelcem jajko. Ciasto dobrze wyrobić. Rozwałkować (na grubość ok. 2-4 mm.) i wycinać koła (trzeba dopasować wielkość koła do wielkości plasterka wędliny). Na kole ułożyć okrągły kawałek wędliny -lub dociąć ten sam rozmiar- przykryć drugim kołem, rozpłaszczyć i ponacinać
  • krok 2 2. w 8 miejscach
  • krok 3 3. Wywinąć każdy z rogów w przeciwną stronę i zlepić końce u dołu.
  • krok 4 4. Posmarować żółtkiem zmieszanym z mlekiem i piec ok. 20-30 minut w 180 stopniach.
  • krok 5 5. Wystudzone bułeczki można przed podaniem udekorować keczupem.

Porady

Ja do swoich bułeczek dodałam mortadeli.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy