Drożdżowe Misiaczki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pomysł zaczerpnełam ze strony zszywka.pl Bułeczki są przepyszne i idealnie dla dzieci.

  • 60 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
    2,5 łyżeczki suchych drożdży
    1,5 łyżki cukru
    szczypta soli
    0,5 szklanki mleka
    1/4 szklanki letniej wody
    2 łyżki margaryny lub masła (najlepiej miękkiego)

    Dodatkowo:
    2 kostki mlecznej czekolady

Drożdżowe misiaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • misie 1. Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • misie drozdzowe
2. Z wyrośniętego ciasta uformować misie.Układać je na blachę wyłożoną papierem i ponownie odstawić do podwojenia objętości
  • misie drozdzowe
3. Piec ok 20-25 min. w temperaturze 190° na złoty kolor.
  • 4. Gdy misie się upieką czekoladę rozpuścić w mikrofalówce.
  • misie 5. Przy pomocy wykałaczki namalować im oczka i nosek roztopioną czekoladą.
  • misie 6. Smacznego:)

Porady

Bułeczki można całe maczac w czekoladzie lub przekroić na pół i podawać z miodem, dżemem, nutellą bądz masłem orzechowym :) są pyszne i naprawde polecam!!!

Komentarze

Podobne przepisy