Drożdżowe muffiny koniczynki

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • 455 g mąki
    230 g wody
    1 jajko
    45 g masła, miękkiego
    2 łyżki cukru
    3 łyżki mleka w proszku
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka suchych drożdży (4 g) lub 8 g drożdży świeżych

    Dodatkowo:
    roztopione masło do posmarowania bułek

Drożdżowe muffiny koniczynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mikserem z przystawką do ciasta drożdżowego ( haki ) wyrobić ciasto - dodając wszystkie składniki w podanej kolejności, wyrabiać przez kilka minut. Można oczywiście ciasto wyrobić ręcznie (w przypadku drożdży świeżych zrobić wcześniej rozczyn). Po dokładnym wyrobieniu pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości (ok. 60 - 75 minut).
  • * 2. Ciasto podzielić na 12 równych części. Każdą z nich następnie na 3 części, z których uformować kulki. Kulki ułożyć po 3 w każdym wgłębieniu na muffinki. Przygotowane muffinki przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do napuszenia na około 45 - 60 minut. Przed pieczeniem posmarować roztopionym masłem. Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy