Drożdzowe owieczki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.DROZDZE,1 ŁYZKA CUKRU I MĄKI MIESZAMY W 3 ŁYZKACH CIEPŁEGO MLEKA.ODSTAWIAMY NA 10MIN.
PO CHWILI DODAJEMY 1 JAJKO,ROZTOPIONE I PRZESTUDZONE MASŁO,CUKIER I MLEKO.WSZYSTKO RAZEM WYRABIAMY NA GŁADKIEE CIASTO.ODSTAWIAMY DO PODWOJENIA OBJĘTOŚĆI.WYROŚNIĘTE CIASTO DZIELIMY NA 10 KAWAŁKÓW.KAŻDY KAWAŁEK CIASTA DZIELIMY NA PÓŁ.Z JEDNEGO UFORMUJ OWALNĄ KULĘ,Z KTÓREJ POWSTANIE KORPUS OWIECZKI.Z DRUGIEGO ROBIMY GŁOWĘ Z USZKAMI I 4 KULECZKI Z KTÓRYCH POWSTANĄ NOGI.ODKŁADAMY NA BLASZKĘ I POZOSTAWIAMY NA OKOŁO 15MIN.SMARUJEMY ROZTRZEPANYM JAJKIEM I PIECZEMY 15-20MIN W 180ST.OSTUDZONE CZĘŚCI ŁĄCZYMY ZA POMOCĄ WYKAŁACZEK.BRZUSZEK POLEWAMY BIAŁĄ CZEKOLADĄ I OBSYPUJEMY KOKOSEM.OCZY ROBIMY Z KROPECZEK CZEKOLADOWYCH.
Komentarze