Drożdżowe pierniczki

0 (0 ocen)

Szybkie i tanie w przygotowaniu ciasteczka:-))

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
    5 dag drożdży
    1 łyżka masła
    1 łyżka miodu
    2 łyżki cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym)
    1/2 szkl. wody
    2 łyżki przyprawy piernikowej

Drożdżowe pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i drożdże. W rondelku rozpuścić masło z miodem i przyprawą korzenną.
    Do miski wsypać mąkę, dodać roztopione masło z miodem i przyprawą korzenną oraz drożdże rozpuszczone w wodzie z cukrem.
    Wyrobić bardzo gęste ciasto (jeśli potrzeba, podsypać mąką lub dodać wody).
    Ciasto zostawić na pół godziny do wyrośnięcia.
    Po tym czasie jeszcze raz je wyrobić (jeśli będzie się kleić podsypać lekko mąką).
    Ciasto rozwałkować na ok. 0,5 cm. Wycinać foremkami ciasteczka, układać w odstępach na posmarowanym papierze. Zostawić na 10-15 min do wyrośnięcia.
    Piec ok 10 min w 180 st. C.
    Po wystudzeniu można pierniczki polukrować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy