Drożdżowe racuchy z gruszkami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Nikt im się nie oprze. Warto je przygotować, bo są przepyszne.

  • 50 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka,
    2 dag drożdży,
    1 jajko,
    1 opakowanie cukru waniliowego
    szczypta soli
    1 i 1/3 szklanki mąki,
    3 gruszki,
    olej do smażenia.

Drożdżowe racuchy z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże oraz cukier waniliowy. Dodajemy jajko oraz sól. Mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy ciasto, aby nie było grudek. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia
  • 2. Gruszki obieramy i kroimy w grubsze plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej. Plasterki gruszki zanurzamy w cieście i wykładamy na patelnię tworząc placuszki. Smażymy na rumiano z dwóch stron.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy