Drożdżowe racuchy z jabłkami i nutą cynamonu

0 (0 ocen)

  • 40 min

Domowe placuszki pachnące cynamonem, z wyrazistym smakiem dojrzewających w słońcu jabłek to nie tylko szybka i łatwa w przygotowaniu przekąska, ale również idealny pomysł na lekki deser z jabłkami.

  • 40 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mleka
    25g drożdży
    2 jajka
    3 jabłka
    3 łyżki cukru brązowego
    2 łyżki cukru
    2 łyżeczki cynamonu
    masło klarowane


Drożdżowe racuchy z jabłkami i nutą cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-16n4bax 1. Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem, mieszać do momentu rozpuszczenia drożdży. Odstawić na około 10-15minut.
  • image-1mbwuxp 2. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć do miski zasypać cukrem brązowym i cynamonem, odstawić na 10 minut.
  • image-1xblya1 3. Do miski przełożyć jajka, mleko, zmiksować mikserem następnie dodać drożdże, mąkę i jabłka, ponownie zmiksować mikserem do połączenia składników.
  • image-0n01ufu 4. Na patelni rozgrzać niewielką ilość klarowanego masła, nakładać łyżką porcję ciasta, smażyć a następnie odwrócić placuszki i usmażyć na drugiej stronie.
  • image-09orm5t 5. Gotowe placuszki posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy