Drożdżowe racuchy z jabłkiem i bananem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Racuchy,słodkie placuszki,które możemy zrobić na śniadanie,obiad jak i na podwieczorek .Szybkie do zrobienia i bardzo smaczne .On

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250g mleka
    2 jajka
    35g drożdży świeżych
    300g mąki pszennej
    szczypta soli
    60g cukru kryształu
    2jabłka
    2banany
    smalec -do smażenia
    olej-do smażenia

Drożdżowe racuchy z jabłkiem i bananem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do większej miski wlać mleko,dodać jajama,olej ,mąkę cukier,sól i drożdże .Wyrobić mikserem .
  • 2. Jabłka i banany obrać ,pokroić i dodać do ciasta .Wymieszać łyżka .Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 25 minut .
  • 3. Gotowe ciasto nakładać łyżką na rozgrzaną patelnie i formować placuszki .Smazyc na złoty kolor . Gotowe posypać cukrem pudrem i cynamonem .Idealnie smakują również z konfiturami .Oczywiście najlepiej smakują ciepłe .

Porady

Jabłka i banany możemy zastąpić np twarogiem .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy