Drożdżowe racuchy z jabłkiem i cukrem pudrem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Tradycyjne racuchy to niewielkie placuszki z jabłkiem smażone na złoto. Moja babcia mówiła na nie bąbelki.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Ciasto:

    1 i 1/2 szklanki mąki ( u mnie gryczana)
    łyżeczka świeżych drożdży
    jajko
    1 łyżeczka miodu
    szczypta soli
    1 szklanka mleka ( u mnie napój sojowy)
    oraz
    1-2 szt. jabłek
    1 łyżeczka cynamonu
    cukier puder

    olej do smażenia

Drożdżowe racuchy z jabłkiem i cukrem pudrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników wymieszaj jednolite ciasto, odstaw do wyrośnięcia na 30-60 minut.
    Jabłko pokrój w plastry. Za pomocą noża lub wykrawarki do ogryzków usuń gniazdo nasienne. Jabłko potnij w plastry i posyp cynamonem. Każdy plaster zamaczaj w gęstym cieście i smaż na złoty kolor na patelni na rozgrzanym oleju.
    Odsącz na ręczniczku papierowym. Posyp cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy