Drożdżowe rogaliki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Dzięki dodaniu twarogu są dłużej świeże.

Składniki:

  • ● 10 dag twarogu
    ● 120 ml mleka
    ● 24 dag mąki
    ● 4 łyżeczki cukru
    ● 2 łyżki oleju
    ● 8 g drożdży
    ● powidła
    ● jajko

Drożdżowe rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciepłe mleko mieszamy
    z 1/2 cukru i drożdżami. Odstawiamy
    na 5 minut. Mieszamy
    z mąką, twarogiem
    i łyżką oleju. Zagniatamy, aż
    ciasto będzie odchodzić od
    rąk. Natłuszczamy, przykrywamy
    i odstawiamy w ciepłe
    miejsce na godzinę.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy
    i kroimy na 16 trójkątów.
    Nakładamy powidła i formujemy
    rogaliki. Układamy
    na wyłożonej pergaminem
    blasze. Odstawiamy na 20
    minut. Smarujemy jajkiem
    i posypujemy cukrem. Pieczemy
    15 minut w 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2011

Komentarze

Podobne przepisy