Drożdżowe rogaliki

0 (0 ocen)

  • 60 min

przepis od mamy

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg. mąki
    2 jajka
    pól kostki margaryny kasi
    1 szklanka mleka
    10 dag drożdży
    2 łyżki cukru
    nadzienie twarda marmolada , czekolada , owoce

Drożdżowe rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mleka , cukru i drożdży zrobić rozczyn.
    poczekać aż wyrośnie.
    Przesiać mąką na stolnicę dodać wyrośnięte drożdże wbić jajka i roztopiony tłuszcz.
  • image-0lblmcs 2. Zagnieść ciasto .
    Rozwałkować ułożyć na cieście duży płaski talerz wyciąć koło a następnie pokroić na trójkąty.
  • image-0noefe4 3. Na trójkąty układać nadzienie ja najczęściej robię połowę z czekoladą połowę z marmoladą , zwijać w trójkąty uformować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia .
    Poczekać chwilę aż wyrosną i piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni około 20-25 minut na złoty kolor .
    polać polewą lub zrobić lukier z cukru pudru.
    Przepyszne

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy