Drożdżowe rogaliki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Małe co nie co na podwieczorek

  • 60 min

Składniki:

  • 5 dag drożdży,
    4 szklanki mąki pszennej,
    3-5 łyżek cukru,
    1/2 szklanki śmietany,
    1 jajko, 2 żółtka,
    1/2 kostki margaryny,
    szczypta soli,
    1/3 szklanki ciepłego mleka,
    mały słoik powideł śliwkowych lub dżem o dowolnym smaku,
    białko do posmarowania rogalików

Drożdżowe rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypać do miski. Dodać cukier, jajka, rozpuszczoną i wystudzoną margarynę, śmietanę, sól i rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże. Wyrobić. Rozwałkować ciasto, wykrawać trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć łyżeczkę powideł, formować rogaliki. Układać na blasze. Posmarować rozmąconym białkiem. Piec na złoto w 150*C ( w piekarniku z termoobiegiem) przez ok. 20 minut.

Porady

Rogaliki można też nadziać czekoladą, będą równie pyszne

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy