Drożdżowe rogaliki z nadzeniem jabłkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

pyszne, puszyste...smaczne...

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 500 g mąki
    5 dkg drożdzy
    3\4 margaryny , najlepiej Kasia
    1 łyzeczka proszku do pieczenia
    1\2 szklanki mleka
    szczypta soli
    2 łyzeczki cukru
    2 jajka
    1 żółtka
    dzem jabłkowy lub mus jabłkowy
    cukier puder

Drożdżowe rogaliki z nadzeniem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę , proszek i roztopiona margarynę wymieszaj, dodaj letnie mleko rozdrobnione z drożdżami i cukremoraz rozbełtabe jajka.Wyrób ciasto, włoz do miski , przykryj ściereczką i odstaw na godzine.
    Po tym czasie rozwałkuj ciasto , podziel na trójkaty, nakładaj po łyzeczce dżemu jabłkowego zwijaj od podstawy trójkata w kierunku wierzchołka.Rogaliki układaj na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w 180 stopniach
    Przed podaniem oprósz cukrem pudrem, smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy