Drożdżowe Różyczki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Drożdżowe bułeczki z dodatkiem buraka w kształcie różyczek

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 120 ml mleka
    50 g cukru
    25g drożdży
    1 jajko
    380 g mąki
    1/2 szklanki pure z buraka
    30 g margaryny

Drożdżowe różyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Małego buraka ugotowałać w łupinach, ostudzić i obrać. Margarynę roztopić i zblenderować z burakiem pokrojonym w kostkę. Do mąki dodać masę buraczaną, podgrzane mleko z cukrem, rozbełtane jajko i wkruszyć drożdże. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować i wycinać krążki. Brać po trzy smarować dżemem, nałożyć lekko za siebie i zrulować. Przekroić na pół. Ułożyć ciasno w tortownicy. Trochę mi zabrakło więc szybko zagniotłam ciasto z którego robię pizze, piec ok. Pół godziny w 180 stopniach. Smacznego

Porady

Zamiast dżemu można użyć masy makowej lub nutelli

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy